Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ξεκινά τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Εμπνευσμένη από την προσπάθεια της αρχαίας Αλεξάνδρειας να συγκεντρώσει τη γνώση όλου του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τη λειτουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, τη δικτυακή επιτομή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, η Ε.Ε. επιδιώκει να συγκεντρώσει εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα, από φιλμ και φωτογραφίες μέχρι χάρτες, εφημερίδες και φυσικά, βιβλία. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, οι χρήστες θα μπορούν να βρουν μεγάλα λογοτεχνικά έργα, όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ή τα χειρόγραφα διάσημων συνθετών, μεταξύ των οποίων και ο Μπετόβεν.

To Ίντερνετ και οι τεχνικές ψηφιοποίησης «θα δώσουν τη δυνατότητα σε ένα Τσέχο φοιτητή να κάνει έρευνα στη Βρετανική βιβλιοθήκη χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στο Λονδίνο, ή σε ένα Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να δει από κοντά τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στον Λούβρο», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντιγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η Europeana είναι μια ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή «όλων των θησαυρών που βρίσκονται κρυμμένοι στις βιβλιοθήκες μας, τα μουσεία και τα εθνικά αρχεία» εξήγησε η Ρέντιγκ, και «να συγκρίνει αριστουργήματα που μέχρι σήμερα βρισκόταν σκορπισμένα στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου».

(Από την Καθημερινή 20/11/2008, Διαβάστε περισσότερα εδώ.)

Επισκεφθείτε την europeana sto link.

Μήπως ήρθε ο καιρός να δείξει και η Ευρώπη την πλουσιότατη πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί και την δυναμή της;

Για να δούμε πώς θα συμβάλλει και η Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα. Και όταν λέμε Ελλάδα δεν εννοούμε βέβαια το κράτος, αλλά κάθε φορέα η πρόσωπο που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με τον πολιτισμό. (πχ. Μουσείο Μπενάκη, Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικο Αρχείο, Μεγαρο Μουσικής, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τα Μουσεία μας, Εθνική Πινακοθήκη, Ακαδημία, Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικης Τραπέζης, και, και και...)

Για να πούμε την αλήθεια δεν ελπίζω και πολλά. Εμείς ασχολούμαστε με το Βατοπέδιο!

A! και μία λεπτομέρεια: Ολόκληρη η europeana ξεκίνησε με προσωπικό 14 άτομα!!! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος δεκατέσσερα άτομα, όταν το in.gr του ΔΟΛ ξεκίνησε με 200!!! Δεν χρειάζονται ούτε πολλοί πόροι, ούτε πολύπλοκη οργάνωση. Ιδέες, απόφαση, σχέδιο και μερικοί τρελλοί για να το βάλλουν μπροστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

About