Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Είναι χρήσιμη η ποιήση σήμερα; Το ποίημα ως είδηση, ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ


Απαξιωμένη για πολλές δεκαετίες ως το αγαπημένο χόμπι βιβλιοφάγων και ερευνητών, η ποίηση, με λίγα καλά μέτρα από την πολιτεία (να θεσπιστεί Η Εβδομάδα Ποίησης, η οποία θα ξεκινά στις 21 Μαρτίου κάθε έτους) και με λίγη καλή θέληση από κάποιους ειδήμονες, μπορεί να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση και να κερδίσει την αγάπη του κοινού. Το είδαμε να συμβαίνει στην Αμερική τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου τρεις δημόσιες εκδηλώσεις άλλαξαν άρδην την εικόνα της ποίησης και την έφεραν πιο κοντά στις μάζες: στην κηδεία της Τζάκι Κένεντι ακούστηκε η «Ιθάκη» του Καβάφη, στην ορκωμοσία του προέδρου Κλίντον τον Ιανουάριο του 1993 διάβασε ένα ποίημά της η Μάγια Αντζελο και στο καλωσόρισμα της τρίτης χιλιετίας στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 1999 τρεις δαφνοστεφείς ποιητές, οι Ρόμπερτ Πίνσκι, Ρόμπερτ Χάας και Ρίτα Ντόουβ, διάβασαν από ένα ποίημά τους. Αυτές οι τρεις εκδηλώσεις έλαβαν τεράστια δημοσιότητα επειδή μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο, και εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ποίηση.

Ο Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς έγραψε ότι «είναι δύσκολο / να βγάλεις ειδήσεις απ' τα ποιήματα / ωστόσο οι άνθρωποι πεθαίνουν άθλια κάθε μέρα / εξαιτίας του τι δεν βρίσκουν εκεί». Την είδηση όμως μας τη δίνει ο Τσέσλαφ Μίλος, ο οποίος έγραψε ότι «ο σκοπός της ποίησης είναι να μας θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει κανείς ο εαυτός του», ενώ η Εϊντριαν Ριτς, συνεχίζοντας την άποψη του Σίλεϊ στο δοκίμιό του Υπεράσπιση της ποίησης ότι οι ποιητές είναι «οι παραγνωρισμένοι νομοθέτες του κόσμου», υποστηρίζει ότι «στους σκοτεινούς καιρούς μας χρειαζόμαστε την ποίηση περισσότερο από ποτέ».

Σε μια εποχή που «τα πιο πολλά ποιητικά βιβλία δεν μπορείς ούτε καν να τα χαρίσεις» και που οι ποιητές είναι πιο πολλοί απ' τους αναγνώστες, γιατί ν' ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την ποίηση; Μα γιατί η ποίηση, όταν δεν είναι εγκεφαλική και δύσκολη, μας οδηγεί στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας και μας δείχνει τον ανθρώπινο πόνο απ' τον οποίο υπάρχει περίσσευμα στον πλανήτη μας. Ακόμη, η ποίηση έχει τη δύναμη να μας δείξει το μέλλον, τα μονοπάτια του οποίου σε όλον τον κόσμο ανακαλύπτονται και εφευρίσκονται εκ νέου.

Το ΒΗΜΑ, 18/03/2007 , Σελ.: S04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

About